Prvi utisci su važni i želite da vaši gosti budu impresionirani čistom i svežom posteljinom od trenutka kada uđu u sobu. Naše profesionalne industrijske mašine za pranje i sušenje mogu vam pomoći da to postignete, plus mnogo više.

Odabir adekvatne opreme za hotelsku vešernicu imaće ključnu ulogu za produktivnost i efikasnost u procesu pranje, sušenja i peglanja hotelskog veša. Prilikom izbora ovih mašina moraju se uzeti u obzir različiti kriterijumi, uključujući veličinu, tip, energetsku efikasnost, cenu i druge karakteristike.

U ovom članku ćemo podeliti nekoliko profesionalnih saveta za odabir pravih hotelskih mašina za pranje, sušenje i peglanje koje će vam pomoći da donesete informisanu odluku. 

Uobičajeni tipovi hotelskih perionica i opreme

Hotelsko rublje se može podeliti u kategorije prema tome odakle dolazi, kao i prema vrsti materijala. Sobe za goste imaju dve glavne vrste materijala: posteljinu i frotir.

Tip veša koji se pere u hotelima i banjama je obično posteljina i frotiri iz soba, unifrome zaposlenih, ali i zavese i ukrasni tekstil i drugi hotelski artikli. Poslednjih godina značajnu ulogu igraju i spa centri s obzirom da količina veša (peškiri i bade mantili) koja se u njima generiše može biti značajna. Mnogi hoteli takođe nude i usluge pranje i peglanje veša za goste.

Ako hotel ima internu perionicu veša, obično ima sledeću opremu:

Sve je u posteljini!

Među mnogim pogodnostima koje hoteli i banje trenutno nude da bi se izdvojili od konkurencije je visokokvalitetna posteljina. S obzirom na važnu ulogu koju imaju u razvijanju lojalnosti gostiju, ključno je da menadžer hotela posebnu pažnju posveti brizi o posteljini. Posteljina mora biti pažljivo oprana i opeglana kako bi se obezbedila ne samo čistoća, već i mekoća i dugovečnost.

Hotelski inventar visokokvalitetne posteljine je skupa kapitalna investicija kojom se mora pravilno rukovati da bi se obezbedio dug životni vek.

Šta su hotelske profesionalne mašine za pranje i sušenje veša?

Hotelske profesionalne mašine za pranje i sušenje veša imaju veliki kapacitet koji mogu brzo oprati i osušiti velike količine posteljine i peškira. Ovo su industrijske mašine, što znači da su predviđene za frekventnu svakodnevnu upotrebu, često i za 24-časovni rad. Često ih nalazimo u hotelima, ali i u drugim industrijama koje zahtevaju često pranje i sušenje velikih količina tekstila.

Profesionalne mašine za pranje i sušenje veša se mogu koristiti za pranje i sušenje svega, od posteljine i prekrivača do zavesa i stolnjaka. Ove mašine su dizajnirane da budu dovoljno moćne da izdrže teška opterećenja i istovremeno budu energetski efikasne. Kada birate hotelsku profesionalnu mašinu za pranje i sušenje veša, važno je uzeti u obzir faktore kao što su kapacitet mašine, vreme ciklusa pranja i potrošnja vode i energije. 

Prednosti mašina za pranje i sušenje u hotelima i banjama

Ove mašine pružaju mogućnost pranja i sušenja velikih količina posteljine, peškira i drugih predmeta koji zahtevaju često čišćenje.

Oni su moćni, dovoljno efikasni da se nose sa velikim opterećenjem koje dolazi sa vođenjem hotela. Industrijske profesionalne mašine za pranje i sušenje veša mogu se koristiti za brzo čišćenje i sušenje velikih količina predmeta, štedeći vreme, energiju i novac.

Uz odgovarajuću profesionalnu mašinu za pranje i sušenje, hoteli mogu da zadrže svoju posteljinu i peškire da izgledaju i mirišu sveže i čisti. 

Različite vrste mašina za pranje veša u hotelima

Vlasnici i menadžeri hotela mogu da biraju između raznih industrijskih profesionalnih mašina za pranje veša. Mašine mogu da se razlikuju po tome da li su sa visokom ili niskom centrifugom, načinom punjenja veša (prednje ili barijerne), ankerisane ili slobodnostojeće.

Slobodnostojeće mašine za pranje sa prednjim punjenjem su najčešći izbor za hotelske vešernice. Zahvaljujući amortizerima postižu velike brzine centrifuge kojom se izbacuje i preko 50% vode iz veša, čime se skraćuje vreme sušenja i postižu uštede u energiji. Po jednom punjenju ove mašine mogu da operu od veoma malih (6 kg) do ogromnih količina veša (preko 100 kg). Zahvaljujući amortizerima koji maksimalno ublažuju vibracije, mogu se montirati i na spratovima.

Ankerisane mašina za pranje veša postižu niske brzine pri centrifugama, ali ih odlikuje robusnost i izdržljivost, te se često mogu pronaći u vešernicama koje imaju potrebu za tretiranjem velikih količina veša. 

Ankerisane mašine sa visokom centrifugom su veoma retke, a sebi kombinuju izdržljivost i robusnost ankerisanih mašina (bez amortizera) i efikasnosti usled visoke centrifuge. Vrlo mali broj proizvođača je uspeo da usavrši ovu tehnologiju, a na globalnom tržištu se svakako izdvajaju UniMac UW modeli.

Profesionalne mašine u hotelskoj vešernici

Prednosti vešeraja u hotelima i banjama

Pre nego što investirate u opremu za pranje veša za vaš hotel, prvo morate da razumete koje ćete prednosti imati od pranja veša na licu mesta. Pa, uopšteno govoreći, hotelsko pranje veša znači:

  • Trebaće vam manje zalihe veša u poređenju sa spoljnom uslugom pranja.
  • Steći ćete sposobnost rukovanja ličnom odećom gostiju hotela što može postati dodatni izvor prihoda.
  • Imaćete direktnu kontrolu nad troškovima i kvalitetom procesa tretiranja veša.
  • Oštećenje posteljine možete svesti na minimum korišćenjem profesionalnih hemikalija i deterdženata za pranje.
  • Možete kontrolisati proces od početka do kraja. To znači da možete brzo reagovati na sve okolnosti.

Ukratko, držanje usluga pranja i sušenja veša u svom hotelu znači da možete preuzeti potpunu kontrolu nad tim šta, kako i kada perete. 

Saveti za pronalaženje savršene hotelske mašine za pranje i sušenje veša

Odredite svoje potrebe za kapacitetima mašina

 Prilikom utvrđivanja potreba za količinom i vrstom veša, uzmite u obzir veličinu vašeg hotela kao i količinu veša koju treba obraditi. Ovo će vam pomoći da odredite veličinu i kapacitet mašina koje su vam potrebne.

Na primer, ako posedujete veliki hotel koji pere mnogo veša, verovatno će vam trebati mašine većeg kapaciteta kako biste održali korak sa potražnjom. Manje mašine, s druge strane, mogu biti prihvatljive u manjem hotelu sa smanjenom količinom veša.

Potražite modele koji su energetski efikasni

Energetski efikasni objekti za pranje veša u hotelima mogu vam uštedeti novac na režijskim troškovima, a istovremeno su bolji za životnu sredinu.

Izaberite mašine za pranje sa visokom centrifugom kako bi ste skratili vreme potrebno za sušenje veša a samim tim i uštedeli na energiji, a mašine za sušenje sa senzorima za vlagu koji omogućavaju da se proces sušenja automatski zaustavi kada veš dostigne željeni nivo  suvoće.  

Uzmite u obzir dugoročne troškove vaših mašina za pranje veša

Iako je možda primamljivo izabrati najjeftiniju opciju, važno je uzeti u obzir dugoročne troškove vaših mašina za pranje i sušenje veša. Mašine boljeg kvaliteta mogu biti skuplje za kupovinu u početku, ali vam mogu uštedeti novac na duge staze zbog smanjenih troškova popravke i održavanja.

Jeftini uređaji lošeg kvaliteta su skloniji kvarovima i zahtevaju česte popravke. Zbog svoje izdržljivosti i pouzdanosti, mašine visokog kvaliteta mogu vam dugoročno uštedeti novac.

Takođe je važno proceniti dugovečnost mašina. Uređaji boljeg kvaliteta mogu imati duži vek trajanja, što znači da ih neće trebati često menjati. Generalno, pronalaženje ravnoteže između početnih troškova i dugoročne uštede je ključno pri odabiru hotelskih mašina za pranje veša.

Reference

Pitajte druge hotele ili komercijalne perionice veša za savet o najboljim brendovima i modelima koje treba razmotriti. Ove kompanije su najverovatnije prošle kroz proces izbora mašine za pranje veša i mogu ponuditi važne savete na osnovu sopstvenog iskustva.

Takođe mogu da vam kažem koje marke i modeli su najpouzdaniji i najisplativiji. Među najboljima na tržištu, što se profesionalnih mašina za pranje i sušenje veša, nalazi se brend UniMac, globalni sinonim za pouzdan i kvalitetan rad.

Pogledajte garanciju

Obavezno pogledajte garanciju proizvođača. Produžena garancija može vam pružiti bezbrižnost i istovremeno vam uštedeti novac na budućim popravkama. Neki proizvođači daju garanciju i na delove i garanciju za rad, dok drugi daju samo delove.

Takođe je važno uzeti u obzir šta je pokriveno garancijom. Neke garancije mogu isključiti određene delove ili vrste oštećenja, pa je potrebno pažljivo proveriti.

Potražite sledeće dodatke

Neke hotelske mašine za pranje veša nude praktične funkcije poput lakog programiranja, mogućnosti odgođenog uključivanja i sl.  Kada donosite odluku, uzmite u obzir ove karakteristike i odmerite dodatne troškove u odnosu na potencijalne koristi.

Izaberite pouzdanog dobavljača

Istražite i izaberite dobavljača sa jakom reputacijom za snabdevanje visokokvalitetnih proizvoda i pouzdanom servisnom službom i dobrim lagerom rezervnih delova.

Potražite dobavljača koji ima dokazanu reputaciju zadovoljnih kupaca i solidnu reputaciju u industriji. Razmislite o kontaktiranju industrijskih ili trgovinskih udruženja za predloge pouzdanih dobavljača.

Razmislite o održavanju i servisu

Od ključne je važnosti da izaberete dobavljača koji obezbeđuje pouzdano održavanje i popravku za njihove mašine. Izaberite dobavljača sa timom stručnih tehničara koji mogu brzo da dijagnostikuju i reše sve probleme koji se mogu pojaviti. Takođe je dobra ideja da razmislite o ugovoru o održavanju, koji može pomoći da se uređaji redovno servisiraju i da su u dobrom stanju.

Razmislite o povezivanju sa Internetom

Kako Internet stvari (IoT) postaje sve popularniji, mnoge hotelske perionice sada imaju opcije povezivanja koje vam omogućavaju da daljinski nadgledate i kontrolišete mašine. Ove funkcije mogu biti korisne za praćenje statusa mašine i primanje obaveštenja kada nešto pođe naopako. Razmislite da li je povezanost funkcija koju biste cenili i, ako jeste, izaberite mašine koje je pružaju.

Uzmite u obzir sledeći proces instalacije

Instaliranje hotelskih mašina za pranje veša može biti komplikovan i dugotrajan proces, tako da je ključno raditi sa dobavljačem koji može da vas provede kroz to. Potražite dobavljača koji pruža usluge montaže i koji je instalirao slične uređaje u hotelima.

Takođe je dobra ideja da razmislite o tome gde će mašine ići i da li ćete morati da izvršite bilo kakve promene u svom objektu da biste ih smestili. Planiranjem unapred za instalaciju, možete osigurati nesmetan proces i svesti na minimum kašnjenja u vašem poslovanju.

Odredite kapacitet hotelskih mašina za pranje veša

Potrebno je utvrditi broj ležajeva u hotelu i prosečnu popunjenost. Određivanje kapaciteta hotelskih mašina za pranje veša je važan faktor u osiguravanju da gosti dobiju čistu posteljinu i peškire tokom svog boravka.

Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na količinu veša koji hotel treba da opere dnevno, uključujući broj kreveta u hotelu, projektovanu prosečnu popunjenost ali i kategorizaciju. Pored toga, razne usluge koje nudi hotel, poput bazena ili spa centra, takođe mogu uticati na potrebu za hotelskim mašinama za pranje veša.

Da bi se tačno odredio kapacitet pranja veša potreban za hotel, važno je prikupiti što više informacija o ovim faktorima.

Na primer, ako hotel ima 100 kreveta i prosečnu popunjenost od 70%, a pri tom ima kategorizaciju od 4 zvezdice, količina veša koja bi dnevno mogla da se obrađuje može biti i 250-300 kg. Ove informacije se mogu koristiti za izračunavanje kapaciteta mašine za pranje veša hotela i određivanje broja mašina za pranje veša koje će biti potrebne da bi se zadovoljila potreba za obradom veša.

Ako procenimo da se u proseku opere 4 kg tekstila po krevetu (za hotel od 4 zvezdice), hotelu će biti potreban dnevni kapacitet pranja veša od 100 kreveta * 4 kg * 0,7 stopa popunjenosti = 280 kg.

U zavisnosti od broja smena u kojima planirate da obradjujete veš takođe zavisi i kapacitet koji vam je potreban. U slučaju rada u samo jednoj smeni, i pretpostavkom da tokom smene možete imati 6 ciklusa pranja veša, to bi značilo da bi u vešenici trebalo postaviti mašine ukupnog kapaciteta oko 50 kg (uglavnom jednu veću od 28 kg, kao i dve manje (14 i 8 kg kapaciteta).

Ovim dobijate fleksibilnost u radu i mogućnost da istovremeno perete više vrsta veša (posteljina, frotir i sl.). Kapacitet mašina za sušenje bi trebalo da prati pranje (dve mašine od 24 kg bi bile adekvatne), a valjak za peglanje bi trebao biti minimalne radne širini 2 metra.

Da bi hotel imao dovoljan kapacitet za pranje veša za potrebe svojih gostiju, važno je uzeti u obzir sve ove faktore prilikom određivanja broja mašina za pranje veša i druge opreme za pranje veša koja će biti potrebna.

Ovo može uključivati ulaganje u veće ili efikasnije mašine za pranje veša, angažovanje dodatnog osoblja koje će se nositi sa povećanim opterećenjem ili implementaciju efikasnijih procesa pranja veša.

Pažljivim planiranjem potreba hotelskih praonica, moguće je gostima obezbediti čistu posteljinu i peškire i održati visok nivo zadovoljstva gostiju. 

Raspored opreme u prostoru

U bilo kom komercijalnom okruženju, prostor u vešernici je često na prvom mestu. Međutim, ovo je posebno tačno u hotelima, gde se perionice često nalaze u manjim prostorijama.

Veoma je bitno da raspored opreme bude adekvatan i da vam obezbedi efikasno funkcionisanje perionice. Pri projektovanju prostora za vešernice potrebno je voditi računa da se putevi prljavog i čistog veša ne ukrštaju, da se prilikom prijema prljavog veša obezbedi prostor za njegovo sortiranje i, ukoliko je moguće, vaganje.

Mašine za pranje bi trebalo instalirati odmah pored prostora za sortiranje veša. Mašine za sušenje se uglavnom postavljaju pored mašina za pranje i predstavljaju deo perionice koji se smatra “čistim”. Na kraju procesa se postavlja oprema za završnu obradu, koja se uglavnom sastoji od valjka za peglanje veša ali i ostale opreme za završnu obradu garderobe – stolova i lutki za peglanje, presa i sl. Vodite računa da je hotelska vešernica jedan od stubova hotela te da ju je potrebno projektovati da bude funkcionalna i efikasna. 

Veoma je bitno da pri izboru partnera za opremanje hotelske vešernice izaberete kompaniju koja je u mogućnosti da vam izradi kompletno projektno rešenje za vešernicu.

Zaključak

Ukratko, odabir najboljih hotelskih mašina za pranje, sušenje i peglanje zahteva pažljivu procenu brojnih aspekata. Od ključne je važnosti da procenite svoje potrebe za količinama veša i shodno tome odaberete adekvatnu opremu, kako po kapacitetima tako i performansama.

Takođe je ključno analizirati dugoročne troškove mašina, dobiti preporuke iz drugih hotela ili perionica, testirati mašine ako je moguće i proceniti garanciju proizvođača.

Pored toga, potražite dodatne funkcije koje će vam olakšati život i izaberite pouzdan izvor. Prateći ove profesionalne preporuke, možete odabrati najbolje hotelske mašine za pranje i sušenje koje će odgovarati vašim potrebama.

Iskusni dobavljač profesionalne opreme za pranje veša može vam pomoći da analizirate tok procesa pranja veša kako biste utvrdili da li ima smisla izgraditi ili nadograditi hotelsku perionicu i koja je oprema najbolja.

Covels, kao premijum distributer kompanije Alliance Laundry Systems LLC, nudi kompletnu uslugu – počevši od odabira adekvatnih kapaciteta, izrade projekta sa rasporedom opreme i potrebnim priključcima do najkvalitetnije profesionalne industrijske opreme za vešernice na tržištu, uključujući obuku vaših zaposlenih u našem centru za obuke.

Superiorna servisna podrška, sa konstantnim lagerom rezervnih delova će vam obezbediti brze i uspešne servisne internvencije. Za više informacija i stručnu pomoć, slobodno nas kontaktirajte.

Uporedi