Vlasnici hotela i pansiona potpuno su svesni potrebe za većom efikasnošću u poslovanju, s obzirom na to da rade u jednom od najkonkurentnijih sektora. Na mnogo načina, ključna razlika između uspeha i neuspeha može jednostavno biti u pravim izborima, a jedan od najvažnijih faktora može biti smanjenje spoljnih (outsource) operacija.

Covels može smanjiti vaše troškove outsourcinga sa našim asortimanom hotelske opreme za vešernice.

Hotelske profesionalne mašine za pranje, sušenje i peglanje veša su bitan deo opreme svakog hotela. Ove mašine omogućavaju pranje i peglanje velikih količina posteljine, peškira i ostalih vrsta veša.

Svojom robusnošću i kvalitetom u mogućnosti su da se nose sa zahtevnim radnim opterećenjem koje dolazi sa vođenjem hotela. Ove mašine mogu se koristiti za brzo i efikasno pranje, sušenje i peglanje velikih količina veša, štedeći pri tome vreme, energiju i novac. Sa odgovarajućom profesionalnom opremom za vešernice, hoteli mogu održavati svež izgled i miris svoje posteljine i peškira.

Sve je u posteljini!

Među brojnim pogodnostima koje trenutno pružaju hoteli kako bi se istakli u odnosu na konkurenciju, nalazi se visokokvalitetna posteljina. S obzirom na važnu ulogu koju igraju u razvoju gostinske lojalnosti, ključno je da menadžeri hotela posvete posebnu pažnju brizi o posteljini. Posteljina se mora pažljivo tretirati kako bi se obezbedila ne samo njena čistoća, već i mekoća i dugotrajnost.

Hotelski inventar visokokvalitetne posteljine je skupo kapitalno ulaganje koje se mora pravilno tretirati kako bi se obezbedio dug životni vek.

Šta su hotelske profesionalne mašine za pranje, sušenje i peglanje veša?

Hotelske profesionalne mašine za vešernicu su industrijske mašine koje mogu brzo oprati, osušiti i opeglati velike količine posteljine i peškira. Ove mašine imaju veliki kapacitet i snagu, i koriste se za pranje tekstila koji zahteva dezinfekciju i čišćenje u zdravstvene i sigurnosne svrhe. Često se koriste u hotelima, ali i u drugim industrijama gde je potrebno često prati velike količine tekstila.

Profesionalne mašine za pranje, sušenje i peglanje veša se mogu koristiti za tretiranje raznih artikala, kao što su posteljina, jorgani, zavese, stolnjaci i ostali hotelski veš.

Ove mašine su dizajnirane da budu snažne i izdržljive, ali istovremeno energetski efikasne. Prilikom odabira opreme za hotelsku vešernicu, važno je uzeti u obzir faktore kao što su kapaciteti opreme, vreme trajanja ciklusa pranja i sušenja, kao i potrošnja vode i energije.

Prednosti hotelskih profesionalnih mašina za pranje, sušenje i peglanje veša

Profesionalna oprema za vešernice omogućava tretiranje velikih količina posteljine, peškira i drugih predmeta koji zahtevaju često pranje. Ove mašine su moćne i dovoljno efikasne da se nose sa zahtevnim radnim opterećenjem koje dolazi sa vođenjem hotela.

Industrijske profesionalne mašine za veš mogu brzo oprati, osušiti i opeglati velike količine predmeta, štedeći vreme, energiju i novac. Uz odgovarajuću profesionalnu opremu, hoteli mogu održavati posteljinu i peškire svežim i čistim.

Različite vrste hotelskih mašina za pranje veša

Vlasnici i menadžeri hotela mogu birati između različitih industrijskih profesionalnih mašina za pranje rublja, kao što su mašine sa prednjim ili gornjim punjenjem, sa amortizerima ili bez njih.

Mašine sa prednjim punjenjem su najpopularniji izbor za hotele. Kapaciteti ovih mašina variraju od 6,5 do 120 kg, tako da po jednom ciklusu mogu oprati velike količine veša, štedeći na vremenu pranja i, najvažnije, u angažovanoj radnoj snazi.

Kako odabrati pravu mašinu za pranje veša u hotelskoj industriji i smanjiti troškove i outsourcing?

Kapaciteti hotelske vešernice zavise od kapaciteta i kategorizacije hotela, kao i u raspoloživosti radne snage. Shodno tome, troškovi (deterdženti, voda, energija, radna snaga i amortizacija) po kilogramu opranog veša mogu varirati od 0,35 do 0,60 EUR/kg, što na godišnjem nivou, shodno pojedinim istraživanjima, može dostići iznos od oko 75.000,00, u nekim slučajevima i više.

Kao menadžer hotela, možda se pitate kako da smanjite takve troškove. Jedna od vaših najboljih opcija može biti da modernizacija profesionalne opreme za pranje veša.

Odabir adekvatne i kvalitetne opreme za vešernicu, usled velike ponude na tržištu, može biti veoma veliki izazov. Jedan od ključnih faktora za odabir adekvatne opreme je poznavanje i razumevanje novih tehnologija u tretiranju hotelskog veša.

Ako izaberete pogrešnu opremu, rizikujete da povećate svoje račune za struju i vodu, servisne intervencije, radnu snagu i sl. Ova greška takođe može usporiti proces obrade veša.

Vlasnici i menadžeri hotela treba da izaberu profesionalne mašine za pranje, sušenje i peglanje veša na osnovu kapaciteta, vremena ciklusa i potrošnje vode i energije. Uobičajeno vreme trajanja ciklusa pranja hotelskog veša je oko 60 minuta, ali u poslednje vreme su sve prisutnije tehnologije pranja koje, uz korišćenje adekvatnih profesionalnih deterdženata, mogu skratiti ciklus pranja veša za trećinu tog vremena.

Shodno tome, odabir kapaciteta oprema za pranje i sušenje, pa i peglanje mora biti učinjen sa velikom pažnjom, pre svega kako bi se izbegla “uska grla” tokom tretiranja veša i kako bi ceo proces bio efikasan i produktivan.  

Potrošnja vode i energije

Profesionalne mašine za pranje veša koriste vodu i energiju tokom procesa pranja. Uobičajeno je da svaka mašina za pranje poseduje dva ili više priključaka za vodu, čime se postiže brže punjenje mašine vodom i skraćuje proces pranja (uštede u vremenu).

Takođe, veća efikasnost se postiže ukoliko mašine imaju priključke za toplu vodu koja se direktno uvodi u bubanj mašine. Na ovaj način se stvara dvostruka ušteda – ušteda u energiji, s obzirom da već toplu vodu nije potrebno dodatno zagrevati (ili vrlo kratko) čime se vrlo malo angažuju grejači na mašini, kao i ušteda u vremenu – skraćuje se vreme procesa pranja.

Voda je jedan od ključnih faktora u procesu pranja veša, kako sa aspekta njenog kvaliteta tako i količine. Omekšavanjem vode (uklanjanjem kamenca i ostalih nečistoća) povećavate efikasnost deterdženata i smanjujete njihovu potrošnju a takođe usporavate habanje opreme i veša (uštede u servisnim intervencijama i troškovima otpisa hotelskog veša).

Potrošnja vode je takođe veoma bitan činilac u procesu pranja veša. Mašine sa dobro konstruisanim bubnjevima koji omogućavaju bolju mehaniku pranja kao i naprednim tehnologijama za ispiranje veša, smanjiće potrošnju vode u vešernici i direktno uticati na smanjenje troškova i očuvanje životne sredine.

Najbolje prakse za korišćenje mašina za pranje veša u hotelima

Vlasnici i menadžeri hotela mogu da održavaju svoje industrijske mašine za pranje veša efikasnim prateći ove najbolje prakse.

Očistite mašine.

Redovno čišćenje profesionalne mašine za pranje veša pomoći će da joj se produži životni vek i učini je energetski efikasnijom. Čišćenje mašine takođe osigurava da pravilno dezinfikuje i čisti predmete. Pre upotrebe mašine za pranje, proverite da li su primetna curenja vode oko mašine, kao i da li su priključci za vodu ispravni i da ne postoje curenja na njima. 

Pre nego što stavite veš u mašinu, uverite se da nema ostataka koji bi mogli da zapuše pumpu/ventil mašine ili da je oštete (npr. olovke, kovanice i sl.).

Pažljivo sortirajte veš, kako po vrsti tako i nivou zaprljanosti. Operite slične predmete zajedno i izbegavajte pranje različitih vrsta veša u jednom ciklusu (npr. peškiri i čaršavi). Zajedničko pranje sličnih predmeta osigurava njihovo pravilno čišćenje i dezinfekciju a takođe obezbeđuje pravilan rad mašine. 

Uobičajeni tipovi hotelskih perionica i opreme

Hotelsko rublje se može podeliti u kategorije prema tome odakle dolazi, kao i prema vrsti materijala. Sobe za goste imaju dve glavne vrste materijala: posteljinu i frotir.

Tip veša koji se pere u hotelima je obično posteljina za sobe za goste, uniforme i peškiri, zavese i ukrasni tekstil i drugi hotelski artikli. Mnogi hoteli nude i usluge pranja veša za gostinskog veša

Ako hotel ima internu perionicu veša, obično ima sledeću opremu:

 

hotelski veš i ručnici za spa

Šta je upravljanje hotelskim perionicama?

Upravljanje hotelskim perionicama uključuje upravljanje svim poslovima pranja, sušenja i peglanja veša u objektu. Menadžment vešeraja nadgleda prikupljanje, tretiranje i distribuciju veša.

Ovo uključuje distribuciju posteljine i peškira, prikupljanje prljavog veša iz soba i objekata za goste, kao i dezinfekciju i pranje veša pre preraspodele. To je kontinuirani proces koji zahteva adekvatan prostor, opremu, zaposlene i planiranje.

Unutrašnja hotelska perionica vs. spoljašnja

Hoteli mogu da koriste interne perionice veša ili da eksternalizuju procese pranja veša, ali rad “u kući” je generalno jeftiniji. Procenat hotela koji se oslanjaju na eksterne servise za pranje veša (outsource) varira u zavisnosti od veličine hotela, raspoloživosti prostora za organizovanje vešernice kao i raspoloživosti kvalitetnih servisa za pranje i peglanje hotelskog veša.

Kod hotelske perionice, obrada i distribucija veša se obavlja brže jer se sve nalazi “in-house”. Takođe osigurava da su posteljina i drugi predmeti odmah dostupni u slučaju nužde. Pored toga, ako rukujete vešom za goste, verovatnoća da će ti predmeti biti izgubljeni ili ukradeni se drastično smanjuje pranjem direktno u hotelu.

Postoji više razloga za izbegavanje spoljnih usluga pranja veša. Naravno, najočigledniji je trošak; može biti izuzetno skupo osloniti se na spoljnu uslugu čišćenja, posebno za funkciju koja se lako može obaviti u hotelu.

Tretiranje hotelskog veša u sopstvenoj vešernici je daleko jeftinije i na kraju će se pokazati lakšim za upravljanje.

Jedna od glavnih briga za hotele i pansione koji angažuju usluge pranja veša je vreme obrade. Iako će svaki hotel generalno imati adekvatne zalihe posteljine, peškira i uniformi osoblja, može biti frustrirajuće kada moraju da se oslone na nezgodne rasporede drugih. Kada se pojave problemi, malo se može učiniti. Formiranje sopstvene vešernice će izbeći ove kritične probleme.

Glavni pokretači troškova za pranje veša u hotelu

Otprilike 50% troškova internih hotelskih praonica su troškovi radne snage. Ovo uključuje osoblje koje upravlja i opslužuje opremu u vešernici, vrši transport linena kroz vešernicu i distribuira isti po hotelu.

Organizacija zaposlenih, njihova obučenost za rad i pravovremana informisanost o procesu tretiranja veša ključna je za postizanje maksimalne produktivnosti.

Takođe, odabir opreme sa visokim stepenom automatizacije za rezultat ima uštede u angažovanju radne snage i snižavanju troškova.

Kao primer, u procesu pranja veša poželjno je koristiti automatsko doziranje tečnih deterdženata (tema o kojoj ćemo detaljnije pisati u budućnosti), prilikom sušenja veša koristiti mašine sa senzorima za vlagu koji automatski zaustavljaju proces sušenja kada je dostignuta željena vlažnost veša (OptiDry tehnologija), a najveći stepen automatizacije je moguće postići u procesu peglanja veša, gde se instaliranjem uređaja za uvlačenje, savijanje i slaganje veša podiže produktivnost i maksimalno smanjuje angažovanje radne snage. 

Oko 8-10% operativnih troškova hotelske perionice čine troškovi vode i struje. Osim za rad i komunalije, vlasnici hotela moraju izdvojiti budžet za opremu, zamenu posteljine i hemikalije. Sama oprema takođe može predstavljati veliku početnu investiciju, ali bi trebalo da se iskoristi tokom 10 – 15 godina operativne upotrebe, u pojedininm slučajevima i duže.

Vlasnici treba da investiraju u plan preventivnog održavanja kako bi osigurali rad opreme bez zastoja i problema u radu. Manji troškovi uključuju troškove promene posteljine i hemikalija za čišćenje. Odgovarajuća oprema za pranje, adekvatna tehnologija i omekšana voda –  sve ovo pomaže da se smanji količina oštećenog veša a samim tim i troškovi otpisa.

Uobičajeni problemi sa hotelskim pranjem veša i povećanjem troškova

Neadekvatna oprema je jedan od najvećih problema kada je u pitanju rad hotelskih perionica. Pogrešno odabrane mašine za pranje i sušenje mogu dovesti do nepravilno opranih predmeta, sporog vremena sušenja i generalno neefikasnog rada.

Na primer, nedostatak mašine za pranje sa viskom centrifugom sa visokom G-silom ili mašinom za sušenje adekvatnog kapaciteta može dovesti do znatno dužeg vremena sušenja, što uzrokuje značajne troškove usled dužeg vremena kao i energije potrebnih za završetak ciklusa.

Još jedan uobičajeni problem sa hotelskim praonicama je opšta potreba za više prostora. Hoteli generišu veliku količinu veša i mora postojati adekvatan prostor ne samo za opremu, već i za veš koji se pere i osoblje u vešernici. U zavisnosti od veličine vašeg hotela, vešernica bi idealno trebalo da bude industrijski prostor.

Zapamtite, morate da smatrate da je vođenje perionice gotovo svoj posao, a radna snaga je najveći faktor troškova. Ako vaše osoblje čeka da koristi radno mesto, gubite novac.

Pored ovih problema sa objektima i opremom, ponekad se hoteli jednostavno suočavaju sa nedostatkom procedura koje uzrokuju probleme sa upravljanjem vešernicom. Bez jasnih procesa, hotelski linen, frotiri i uniforme zaposlenih mogu se lako izgubiti ili zametnuti, a neretko i neadekvatno tretirati, čime se stvaraju oštećenja na vešu i povećavaju troškovi otpisa.

Kako sprovesti preventivno održavanje mašina za pranje veša u hotelima i istovremeno uštedeti?

Kao što je preventivno održavanje važno da bi hotelska imovina bila funkcionalna za osoblje i goste, takođe je izuzetno važno da se oprema za pranje veša održava u funkciji.

Trebalo bi da obavljate redovne preventivne provere održavanja i podešavanja na opremi u vešernici kako biste obezbedili funkcionalnost i dugovečnost. Kao jedna od standardnih procedura u Covels-u je i obuka za preventivno održavanje opreme koja se održava prilikom instaliranja iste, a propraćena je i adekvatnim uputstvima za preventivno održavanje. 

Kada prvi put instalirate svoju opremu, procenite trenutnu vrednost i stanje imovine i negde vodite evidenciju o tome. Odatle možete da kreirate karticu statusa sredstava ili kontrolnu listu tako da vaš tim može sam da obavlja redovne provere i nadgleda opremu.

Uradite redovnu dnevnu, nedeljnu, mesečnu, tromesečnu i/ili godišnju inspekciju da biste ugradili provere u svoj proces.

Uverite se da redovno podmazujete sve ležajeve. Takođe bi trebalo da zabeležite vreme pražnjenja i punjenja u vašim mašinama za pranje veša kako biste ranije identifikovali sve probleme i vodili jasnu evidenciju o svim drugim problemima koji se pojave, bez obzira koliko mali izgledali. Na ovaj način uvek imate potpunu sliku o stanju mašine tokom vremena.

Zaključak

Iskusni dobavljač profesionalne opreme za pranje veša može vam pomoći da analizirate tok procesa pranja veša kako biste utvrdili da li ima smisla izgraditi ili nadograditi hotelsku perionicu i koja je oprema najbolja.

Covels nudi kompletnu liniju visokokvalitetne opreme za pranje veša, zajedno sa stručnim uputstvima o tome kako je najbolje koristiti u određenom (hotelskom) objektu. Za više informacija i stručnu pomoć, slobodno nas kontaktirajte.

Uporedi