Kada su velike količine veša – kao što su čaršavi, jastučnice, stolnjaci i krpe – svakodnevna pojava u vašoj vešernici i gubite mnogo vremena i energije peglajući ih, pravo je vreme da kupite profesionalni valjak za peglanje. Podignite svoje poslovanje na viši nivo sa profesionalnim valjcima za peglanje koji su neuporedivi sa valjcima za kućnu upotrebu i garantuju vam visoku produktivnost i efikasnost!

Ako izbor profesionalne opreme za vaše poslovanje stvara više pitanja nego odgovora, na pravom ste mestu. Pripremili smo vodič sa svim bitnim informacijama kada je u pitanju izbor najboljeg valjka za peglanje veša.

Od samog početka morate znati da su profesionalni valjci namenjeni isključivo za ravni veš kao što su čaršavi, jorganske navlake, jastučnice, krpe, salvete, stolnjaci itd. Rad na ovoj vrsti opreme je veoma jednostavan.

Vrste valjaka za peglanje

Postoje tri osnovne vrste valjaka za peglanje i oni se prvenstveno razlikuju po nameni:

  • Valjci za domaćinstvo (kućni valjci)
  • Profesionalni valjci sa grejnim cilindrom
  • Profesionalni (industrijski) valjci za grejnim koritom


Kao što samo ime govori, kućni valjci su namenjeni isključivo za upotrebu u domaćinstvu. Ponekad se (zlo)upotrebljavaju u praonicama, što je zapravo loša ideja. Razlozi su vrlo jednostavni – kućni aparati nisu dizajnirani za uslove rada u komercijalnim perionicama veša i nisu u mogućnosti da pruže kvalitet, efikasnost i produktivnost kao profesionalni i industrijski valjci.

Radna širina kućnih valjaka za peglanje je najviše do 1 metra, što, u kombinaciji sa malim prečnikom valjka (oko 15-20 cm), je potpuno neadekvatno za korišćenje u profesionalne svrhe. Ako se koriste u profesionalne svrhe kućni valjci gube garanciju. Važno je znati da kućne pegle ne ispunjavaju propise o zaštiti na radu. 

Šta su profesionalni valjci za peglanje?

Profesionalni valjci za peglanje su mašine koje se koriste za sušenje i peglanje velikih komada ravnog veša. Oni su veoma česti u hotelima, bolnicama, staračkim domovima i sl, jer su to mesta gde se obično obrađuju prilično velike količine ravnog veša na dnevnoj bazi.

Po mestu povrata veša, valjci mogu biti prolazni (gde veš ulazi sa prednje i izlazi sa zadnje strane) i zidni (povrat veša sa iste strane). Po načinu peglanja (grejanja) profesionalni valjci mogu biti sa grejnim cilindrom (gde se zagreva cilindar, tj. valjak) i grejnim koritom.

Iako tehnički mogu biti veoma slični, realnost je da postoje neke različite karakteristike koje bi mogle biti prikladnije za upotrebu koju planirate da koristite.

Profesionalni valjci za peglanje sa grejnim cilindrom

Profesionalni valjci za peglanje sa grejnim cilindrom (poznati i kao kalenderi) često nalaze svoje mesto u perionicama srednjeg kapaciteta, hotelskim vešernicama i ostalim institucijama koje ne obrađuju velike količine veša ali imaju potrebu za kvalitetnim i efikasnim peglanjem.

Kod ovih valjaka za peglanje zagreva se čelični cilindar (valjak), oko kojeg se kreću trake za peglanje, sačinjene od specijalnog materijala (aramid), otpornog na visoke temperature. Veš ulazi u valjak i prolazi između cilindra i peglačkih traka, čime se suši i pegla. Povrat ispeglanog veša može biti sa obe strane valjka, u zavisnosti od modela. 

Profesionalni valjci za grejnim koritom

Princip rada ovih valjaka zasniva se na grejnom “koritu”, čija se celokupna površina zagreva. Zagrevano korito obuhvata cilindar koji je obložen specijalnim aramid platnom i koji se okreće unutar korita, zahvatajući površinu korita u nekim slučajevima i pod uglom većim od 280०.  Mokar veš ulazi u valjak na prednjem delu mašine i klizi kroz korito okretanjem cilindra. Vlaga iz veša isparava stvarajući vodenu paru koja opušta veš koji izlazi iz valjka osušen i opeglan.

Ovakvi valjci najčešće nalaze upotrebu velikim perionicama (uslužnim, bolničim, velikih hotela), a prečnici cilindra mogu biti i do 1,2 metra, dok radna širina valjka dostiže 3,5 metara, u nekim slučajevima i više. Nije retkost da se dva (ili čak tri) ovakva valjka montiraju jedan uz drugi, čime veš prolazi dvostruko ili trostruko peglanje. Ovim se izbegava potreba za sušenjem veša, čime se dodatno postižu uštede u vremenu, energiji i radnoj snazi.

Koje su prednosti profesionalnih valjaka za peglanje?

Pre nego što se upustite u kupovinu uređaja za peglanje, savetujemo vam da proučite različite modele profesionalnih valjaka, kako bi Vaša odluka bila korisna a Vi zadovoljni

Ušteda u vremenu i radnoj snazi

Ušteda u vremenu potrebnom za peglanje je svakako jedna od najbitnijih prednosti profesionalnih industrijskih valjaka za peglanje.

U zavisnosti od dimenzija valjka (radne širine i prečnika cilindra), uštede u vremenu koje se dobijaju peglanjem na valjku za peglanje su neuporedive sa npr. ručnim peglanjem. U pojedinim slučajevima, količina veša koju valjak za peglanje može da obradi u jednom satu jedna osoba sa ručnom peglom ne bi bila u mogućnosti da uradi za nekoliko dana!!!

U kombinaciji sa uređajima za automatsko uvlačenje kao i savijanje i slaganje veša, koji menjaju nekoliko zaposlenih, upoređivanje manualnog peglanja sa profesionalnim valjcima je poput poređenja Davida i Golijata. 

Povećana produktivnost i efikasnost

Prilikom peglanja za više osoba, jedna od njih može biti bolesna, na godišnjem odmoru ili ima problema sa leđima koji ih sprečavaju da neko vreme obavljaju ovaj posao. U perionicama, osoblje je često raznovrsno. Stoga se mora zameniti. Kolege možda nisu obučene u peglanju ili neće imati isti tempo.

Sa profesionalnim valjcima za peglanje, imate prednost da korisnik može da sedne. Pored toga, jednostavan je za upotrebu. Ne morate biti diplomirani. Stoga je lakše pronaći osobu koja će obaviti ovaj zadatak.

Kriterijumi za izbor valjka za peglanje

Kako najdadekvatniji valjak za peglanje? Iako konačni izbor zavisi od mnogih faktora, ostanite sa nama i saznajte sve što treba da znate pre kupovine pegle u nastavku.

Namena – Koju ćete vrstu valjka izabrati prvenstveno zavisi od svrhe za koju ćete ga koristiti i kapaciteta koji vam je potreban:

  • Da li koristite peglu za sopstvene potrebe peglanja posteljine koja ne prelazi, na primer, 30 kilograma dnevno? Manji valjak za pegalnje bio bi idealan za vas.
  • Usluga peglanja – Da li nudite usluge peglanja drugim kupcima? Potreban vam je profesionalni valjak za peglanje jer štedi vreme i povećava broj klijenata koje možete obraditi, a samim tim povećati vašu zaradu. 

Širina radne površine

Još jedna važna stavka je širina radne površine. Računica je jednostavna: koliko je širok najširi veš koji ćete obraditi – to bi trebalo da bude širina radne površine valjka. Ne zaboravite da se veš, npr. posteljina za bračne krevete, može saviti na pola i tako ispeglati.

Dodatni savet: Planirajte da li će jedna ili više osoba raditi na valjku za peglanje u isto vreme. Ako pegla samo jedna osoba, širina ne bi trebalo da prelazi 140-160 centimetara, jer to odgovara prosečnom opsegu ljudskih ruku. U suprotnom, može doći do problema sa pravilnim ubacivanjem veša, a rezultat mogu biti nabori ili deformacije na vešu.

Pored širine radne površine, važan je i prečnik cilindra. Prečnik je ono što daje bolji konačni rezultat. Što je veći, to je veća kontaktna površina sa vešom, što rezultira bržom i kvalitetnijom obradom i boljim uklanjanjem vlage.

Izvor grejanja

Opcije koje imate na raspolaganju kao izvor grejanja za vaš valjak takođe igraju vitalnu ulogu. Da li je to struja, gas ili para?

Električni valjci koriste struju da zagrevanje. Oni su takođe najčešći izbor korisnika zbog jednostavne instalacije.

Jedino što treba da proverite pre izbora jeste da li imate monofaznu ili trofaznu struju u okruženju i da li imate dovoljno instalisane snage u perionici kako bi ste mogli nesmetano da radite na valjku za peglanje.

Usklađivanje kapaciteta valjka sa ostalom opremom

S obzirom je peglanje poslednji deo procesa obrade veša, važno je uskladiti njegov učinak sa ostatkom opreme u perionici. U slučaju da ste se odlučili za manji valjak za peglanje, potrebno je da planirate dovoljan kapacitet mašina za sušenje kako se ne bi stvorilo “usko grlo”. 

Većina valjaka za peglanje zahteva da veš ima određeni procenat vlage pre nego što uđe u mašinu za peglanje. To znači da ćete morati da ga prosušite u mašini za sušenje pre nego što pređete na fazu peglanja. Ovo je posebno važno ako imate profesionalnu mašinu za pranje veša sa malom do umerenom brzinom centrifuge koja će zahtevati duže sušenje. Bitno je napomenuti da što su prečnik cilindra i instalisana snaga grejača veći, procenat vlage u vešu može biti  viši.

profesionalni valjak za peglanje veša UniMac

Cena valjaka za peglanje veša

Prilikom kupovine valjaka za peglanje veša glavnu prepreku uglavnom predstavlja njihova cena. Zato se kao alternativa uglavnom kupuju polovni ili čak kućni valjci, ali, nažalost, takva kupovina se na kraju pokaže najskupljom.

Polovni valjci za peglanje podložni su čestim kvarovima i uglavnom nemaju garanciju, tako da troškovi popravki vrlo često premaše nabavnu cenu u vrlo kratkom roku. Često se kupuju iz uvoza, tako da je teško pronaći ovlašćene servisere, a zbog starosti je veliki problem pronaći rezervne delove.

Profesionalni valjci za peglanje nisu mašina koju kupujete za „jednokratnu upotrebu“, pa je dobro odmeriti cenu i proceniti buduće potrebe. Kada posao počne, može biti kasno kada shvatite da ste kupili uređaj koji vam ne odgovara.

Zato je važno da prethodno razgovarate sa stručnjacima kako biste bili sigurni da su vaši poslovni zahtevi ispunjeni.

Primer profesionalnih valjaka za peglanje u Covelsu

Valjci za peglanje sa grejnim cilindrom – Valjak sa dodatnim grejačima je lak za rukovanje i štedi energiju i vreme. Istovremeno, uštede se postižu u angažovanju radne snage, s obzirom da veš ulazi i izlazi iz valjaka sa iste strane, što dodatno omogućava uštedu na angažovanom radnom prostoru.

Dizajniran je da poveća efikasnost i produktivnost, a sve uz postizanje kvalitetnih rezultata, s obzirom da je površina za peglanje u kontaktu sa vešom pod uglom od preko 300°. Takođe, izdržljive trake za peglanje od Aramid materijala u kombinaciji sa teškim valjkom koji pritiska veš omogućavaju vam da postignete izvanredne rezultate peglanja. Patentirano direktno pokretanje valjka omogućava nesmetan i pouzdan rad, bez potrebe za stalnim održavanjem.

Valjci za peglanje sa grejnim cilindrom i integrisanim automatskim ubacivanjem i slaganjem veša – valjci za peglanje serije FCUFF nalaze svoje mesto u perionicama koje moraju da peglaju velike količine veša. Integrisani sistem automatskog uzdužnog uvlačenja i savijanja veša, zajedno sa opcionim dodacima za širinsko slaganje i slaganje veša (modeli sa radnim širinama 2600 i 3200 mm), postižu velike uštede u zapošljavanju radne snage (mogućnost rada samo jedne ili dve osobe) i vreme, čime se postiže maksimalna efikasnost i produktivnost u radu.

Izdržljive trake za peglanje napravljene od Nomex® materijala, u kombinaciji sa kontaktnom površinom za peglanje od preko 300°, daju odlične rezultate peglanja. Mikroprocesorska kontrola sa 20 podesivih programa omogućava širok spektar peglanja.

Valjci za peglanje sa koritom za grejanje – IRI valjak je jednostavan za upotrebu i mogu ga koristiti ljudi koji nemaju prethodnog iskustva u radu sa ovom vrstom opreme. Temperatura valjka se može regulisati elektronski.

Gornja tkanina na valjku je od NOMEKS materijala za duži vek trajanja. Moguće je podesiti brzinu valjka. Istovremeno, uštede se postižu u angažovanju radne snage, s obzirom da veš ulazi i izlazi iz valjaka sa iste strane, što dodatno omogućava uštedu na angažovanom radnom prostoru.

Valjci za peglanje sa grejnim koritom – serija ACL Valjci za peglanje iz serije ACL svakako su najproduktivniji i najefikasniji valjci u našem proizvodnom programu. Koriste se u perionicama veša velikih kapaciteta (više tona veša dnevno). Fleksibilno samopodešavajuće korito je napravljeno iz jednog komada, dok se njegovo zagrevanje vrši preko specijalnog termalnog ulja pod pritiskom, što obezbeđuje ravnomernu temperaturu peglanja na celokupnoj površini.

Prečnici cilindara se kreću od 500 do 1200mm,  a radne širine do 3,5 metara. Pojedini modeli iz ove serije su u mogućnosti da suše i peglaju veš direktno iz mašina za pranje čime se izbegava potreba za sušenjem, i  u mogućnosti su da ispeglaju preko 400 kg veša na sat. 

Zaključak

Profesionalni valjci za peglanje mogu vam uštedeti vreme, prostor, radnu snagu, ali i energiju. Profesionalni valjci za peglanje su izuzetno efikasni, a mi vam nudimo najbolje za vašu primenu.

Naš tim je adresa na kojoj ćete dobiti odgovore na sva dodatna pitanja, stručne savete i maksimalnu podršku. Kontaktirajte nas i pronađite idealan uređaj za vašu perionicu u nekoliko jednostavnih koraka.

Uporedi